Τρίτη 3 Μαΐου 2011

UNICEF

Αθήνα, 3 Μαΐου 2011
Τα δικαιώματα των παιδιών στην καρδιά των επιχειρηματικών δράσεων
Νέα Υόρκη / Λονδίνο, 3 Μαΐου 2011 - Η οργάνωση UN Global Compact, η UNICEF και η Σώστε τα Παιδιά προσκαλούν τις επιχειρήσεις να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου προτύπου επιχειρηματικών αρχών που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών. Μέσω μιας ηλεκτρονικής διαδικασίας διαβούλευσης η οποία ξεκινά στις 5 Μαΐου, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να βοηθήσουν στη μορφοποίηση των Αρχών για τα Δικαιώματα των Παιδιών και τις Επιχειρήσεις, που αποσκοπούν στον να καθορίσουν το πρότυπο για τις φιλικές προς τα παιδιά επιχειρήσεις παντού. Την ίδια στιγμή, κορυφαίες επιχειρήσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών συναντώνται στο Λονδίνο για την πρώτη από μια σειρά παγκόσμιων διαβουλεύσεων.
Οι Αρχές για τα Δικαιώματα των Παιδιών και τις Επιχειρήσεις, που πρόκειται να παρουσιαστούν το Νοέμβριο, θα είναι το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο αρχών που θα καθοδηγούν τις επιχειρήσεις σχετικά με το πλήρες φάσμα των ενεργειών που μπορούν να αναλάβουν στο χώρο εργασίας, την αγορά και την κοινότητα ώστε να σέβονται και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των παιδιών.
O ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμβάλει σημαντικά προς την κατεύθυνση υλοποίησης των δικαιωμάτων του παιδιού, όχι μόνο μέσα από τις ίδιες του τις πρακτικές και πολιτικές, αλλά και χρησιμοποιώντας την επιρροή του για την αλλαγή της νοοτροπίας, των πολιτικών και των θεσμών.
Αυτή η επίκαιρη πρωτοβουλία αντιμετωπίζει ένα κενό που υπάρχει στα δικαιώματα των παιδιών και επίσης αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον εντός του τομέα των επιχειρήσεων να προχωρήσουν πέρα από την νοοτροπία «μην κάνετε κακό» και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός φιλικού προς τα παιδιά περιβάλλοντος στο πλαίσιο ισχυρότερων, πιο ανθεκτικών κοινοτήτων.
Η διαμόρφωση του πλαισίου αυτών των αρχών έχει στόχο:
Το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.
Την καθιέρωση φιλικών προς την οικογένεια συνθηκών εργασίας, που να υποστηρίζουν τους γονείς ή κηδεμόνες.
Την εξασφάλιση ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες στις οποίες τα παιδιά μπορούν να εκτεθούν είναι ασφαλείς, δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών και διατίθενται στο εμπόριο με ηθικό τρόπο.
Το να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον περίγυρό τους, προστατεύοντας το περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές και διασφαλίζοντας πως οι επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό κοινοτήτων.
Οι Αρχές για τα Δικαιώματα των Παιδιών και τις Επιχειρήσεις είναι μια κοινή πρωτοβουλία της UNICEF, του UN Global Compact και της οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά για να προσφέρουν καθοδήγηση στις επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών.
Περισσότερα και για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαδικασία διαβούλευσης στο:
http://www.business-humanrights.org/ (ενεργό από τις 5 Μαΐου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου