Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού... παιδιά εκτός γάμου

Καταλήγουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα με εισαγγελική εντολή και παραμένουν εκεί για μεγάλο διάστημα, μέχρι να βρεθεί μία μονιμότερη λύση...
Εγκαταλελειμμένα παιδιά και βρέφη φιλοξενούνται σε παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς δεν υπάρχουν ειδικά ιδρύματα να τα δεχτούν.
Ήρθαν στον κόσμο εκτός γάμου, από μητέρες με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα ή εξαρτημένες από ουσίες.
Ψυχικά ασθενείς ή ανήλικες, ανάπηρες ή με οικονομική ανέχεια...
Καταλήγουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα με εισαγγελική εντολή και παραμένουν εκεί για μεγάλο διάστημα, μέχρι να βρεθεί μία μονιμότερη λύση.
Τα στοιχεία που παρέδωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας αποκαλύπτουν δεκάδες μικρά δράματα, τα οποία βρίσκονται τόσο κοντά μας.
Τον περασμένο Οκτώβριο, επτά βουλευτές του ΚΚΕ με επικεφαλής τον κ. Θανάση Παφίλη, κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Πριν από λίγες μέρες, διαβιβάστηκαν τα στοιχεία από τον κ. Γεωργιάδη:

Αγλαΐα Κυριακού

Στο νοσοκομείο Παίδων 'Αγλαΐα Κυριακού', το 2010 εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή συνολικά 42 παιδιά. Το 2011 εισήχθησαν 96 παιδιά.
Το 2012 τα παιδιά που εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή έφθασαν τα 130 και το 2013, για το διάστημα μόνο έως την 29 Οκτωβρίου 2013, εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή 102 παιδιά.
Από το προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, που απαριθμεί μόλις δύο άτομα (συν ένα άτομο επικουρικά δύο φορές την εβδομάδα), καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευθέτηση των περιστατικών.

'Αλεξάνδρα'

Το νοσοκομείο – μαιευτήριο 'Αλεξάνδρα' είναι κέντρο προστασίας της ανύπαντρης μητέρας και του εκτός γάμου βρέφους.
Δέχεται ένα πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών που γεννούν και αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (μητέρες εξαρτημένες από ουσίες, ψυχικά ασθενείς, ανήλικες, ανάπηρες, με οικονομική ανέχεια).
Πολλά βρέφη των παραπάνω κατηγοριών παραμένουν φιλοξενούμενα στο νεογνολογικό τμήμα του νοσοκομείο από έναν έως πέντε μήνες.

Έλενα'

Ανησυχία ότι εάν δεν ενισχυθούν οι δομές υποδοχής, τότε θα...λιμνάζουν μόνιμα παιδιά στα νοσοκομεία, εκφράζουν οι υπεύθυνοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας του γενικού νοσοκομείου 'Έλενα Βενιζέλου'.
Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης αναφέρουν ότι οι εισαγωγές αφορούν βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, ημεδαπά και αλλοδαπά.
Αφού γίνει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος και εξετασθούν από επιστήμονες της παιδοψυχιατρικής κλινικής, φιλοξενούνται στο νοσοκομείο έως ότου βρεθεί το κατάλληλο πλαίσιο φιλοξενίας για το καθένα από αυτά.

Μακροχρόνια

Η Κοινωνική Υπηρεσία του νοσοκομείου έρχεται καθημερινά σε επικοινωνία με αρμόδιους φορείς προκειμένου να αποφευχθεί η μακροχρόνια παραμονή τους, εφόσον δεν απαιτείται νοσηλεία.
Η διαδικασία αυτή όμως πολλές φορές καθυστερεί λόγω της πληρότητας των υφιστάμενων δομών παιδικής προστασίας της χώρας μας. www.sos-sygapa.eu 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου